Ciasto kakaowe z kremem twarogowym i truskawkami (bez mąki)
Zdrowe ciasto kakaowe bez mąki lecz za to z kremem twarogowym i truskawkami, jest idealne na każdy zwykły dzień, jak również na specjalne okazje. To zdrowe ciasto jest całkowicie bezmączne i słodzone tylko miodem, a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Kakao w spodzie ciasta gwarantuje wyczuwalny smak czekolady. Twaróg i grecki jogurt zapewniają odpowiednią zawartość białka. Koniecznie musisz wypróbować to ciasto bez mąki, na pewno Ci posmakuje.
To zdrowe ciasto czekoladowe jest proste do przygotowania, zrobisz je w ciągu zaledwie 45 minut. Któż nie doceniłby tak szybkiego i smacznego przepisu na zdrowy deser? Ciasto jest niskokaloryczne, więc możesz pozwolić sobie na nie w sporych ilościach, nawet jeśli jesteś w trakcie odchudzania. Prosty spód tego bezglutenowego ciasta kakaowego doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem z twarogu i greckiego jogurtu. Zalecam stosowanie niskotłuszczowego greckiego jogurtu, aby zachować jak najkorzystniejsze wartości odżywcze. Jeśli chodzi o kakao, nie polecam używania kakao o holenderskiej jakości, ponieważ nadałoby ciastu zbyt intensywnego smaku, znacznie lepiej się tutaj sprawdzi niealkalizowany proszek kakaowy. Ciasto jest udekorowane słodkimi truskawkami, które świetnie uzupełniają to połączenie smaków. Jeśli jednak wolisz inne owoce, z powodzeniem możesz ich użyć zamiast truskawek.
Zdrowe, bezmączne ciasto kakaowe z kremem twarogowym i truskawkami to prosty i szybki do przygotowania deser, odpowiedni na każdą okazję. Możesz nim nawet sprawić miłą niespodziankę osobie chorującej na celiakię. Lecz nie tylko osoby na diecie bezglutenowej docenią ten smaczny, a jednocześnie zdrowy deser bez mąki i glutenu.
Składniki
- Spód ciasta:
- 8 łyżek kakao (niealkalizowanego) (polecam to)
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypta sody oczyszczonej
- Krem:
- 250 g drobno mielonego twarogu
- 100 g jogurtu greckigo
- 3 łyżki miodu (polecam ten)
- 200 g truskawek
Przygotowanie
- Zmiksuj wszystkie składniki na spód ciasta w misce.
- Przełóż ciasto na silikonową lub natłuszczoną blachę (o średnicy około 16 cm). Jeśli chcesz użyć większej blachy, podwój ilość składników i piecz ciasto trochę dłużej.
- Piecz ciasto przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie zmieszaj twaróg, jogurt grecki i miód w misce.
- Następnie dodaj oczyszczone i drobno posiekane truskawki.
- Ostudzony spód ciasta przekrój poziomo na pół przełóż połową kremu truskawkowego, przykryj drugą częścią spodu ciasta, a na wierzch wyłóż pozostały krem.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 8 porcji |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 138 Kcal | |
Węglowodany | 20 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 3 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweNiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskieZdrowe deseryJajkoPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery niskokaloryczneZdrowe przepisy na desery bezglutenoweZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!