Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Chlebek bananowy z mąką kokosową (bezcukrowy i bezglutenowy)

Chlebek bananowy z mąką kokosową (bezcukrowy i bezglutenowy)

Ten delikatny chlebek bananowy z mąką kokosową bez cukru i glutenu oraz innych słodzików naprawdę Cię nasyci, a do tego korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie. Z pewnością spodoba Ci się to połączenia kokosa i bananów w tym smacznym i wyjątkowo zdrowym chlebku śniadaniowym.

Dzięki mące kokosowej jest on bogaty w białko, naturalnie bezglutenowy i zawiera mniej węglowodanów niż klasyczny chlebek bananowy na mące pszennej. Jego kolejną zaletą jest to, że nie musisz słodzić go cukrem ani żadnym innym słodzikiem, ponieważ o jego słodki smak zadbają dodane do ciasta banany. Jeśli nie masz teraz w domu mąki kokosowej, zdecydowanie polecam jej zakup, ponieważ jest bardzo zdrowa, smaczna i bardziej wydajna niż inne rodzaje mąki (więc starczy Ci na dłużej). W dodatku mam dla Ciebie na tej stronie wiele przepisów z mąką kokosową, które warto wypróbować — ten zdrowy chlebek z mąką kokosową i słodkimi bananami jest jednym z nich.

Mąka kokosowa powstaje ze zmielonego miąższu kokosa. Nie zawiera prawie żadnych węglowodanów, a ponieważ jest bogata w błonnik, absorbuje dużo wody. Dwie łyżki mąki kokosowej zawierają 6g błonnika, jedynie 1,5g tłuszczy i 3,5g białka — dzięki tym wartościom odżywczym wzbogaca każdy przepis. Jedną z największych zalet mąki kokosowej jest to, że nie musisz jej używać tak dużo, jak innych mąk. Przyjmuje się, że ¼ szklanki mąki kokosowej odpowiada 1 szklance zwykłej mąki. Dzięki mące kokosowej Twoje wypieki będą zdrowe, puszyste i lekkie. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, łatwiej się ją trawi, daje uczucie sytości i eliminuje ochotę na słodycze. Pomaga także w utracie wagi i oczyszcza układ pokarmowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj banany z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. W misce wymieszaj mąkę kokosową z nasionami chia, proszkiem do pieczenia, rodzynkami i cynamonem.
  3. Połącz te dwie mieszanki i odstaw na 5 minut.
  4. Przelej ostateczną mieszankę do silikonowej formy do pieczenia chleba lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 150 stopniach przez 50-60 minut, aż patyczek, który wsadzisz w ciasto, wyjdzie czysty.
  5. Przed pokrojeniem pozostaw chleb do ostudzenia.
  6. Chleb świetnie smakuje z masłem, masłem orzechowym, wysokiej jakości dżemem, miodem lub bez żadnych dodatków.
Czas przygotowania70 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie225 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik9 g
Białko8 g
Tłuszcz11 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze