Chlebek bananowy z mąką kokosową (bezcukrowy i bezglutenowy)
Ten delikatny chlebek bananowy z mąką kokosową bez cukru i glutenu oraz innych słodzików naprawdę Cię nasyci, a do tego korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie. Z pewnością spodoba Ci się to połączenia kokosa i bananów w tym smacznym i wyjątkowo zdrowym chlebku śniadaniowym.
Dzięki mące kokosowej jest on bogaty w białko, naturalnie bezglutenowy i zawiera mniej węglowodanów niż klasyczny chlebek bananowy na mące pszennej. Jego kolejną zaletą jest to, że nie musisz słodzić go cukrem ani żadnym innym słodzikiem, ponieważ o jego słodki smak zadbają dodane do ciasta banany. Jeśli nie masz teraz w domu mąki kokosowej, zdecydowanie polecam jej zakup, ponieważ jest bardzo zdrowa, smaczna i bardziej wydajna niż inne rodzaje mąki (więc starczy Ci na dłużej). W dodatku mam dla Ciebie na tej stronie wiele przepisów z mąką kokosową, które warto wypróbować — ten zdrowy chlebek z mąką kokosową i słodkimi bananami jest jednym z nich.
Mąka kokosowa powstaje ze zmielonego miąższu kokosa. Nie zawiera prawie żadnych węglowodanów, a ponieważ jest bogata w błonnik, absorbuje dużo wody. Dwie łyżki mąki kokosowej zawierają 6g błonnika, jedynie 1,5g tłuszczy i 3,5g białka — dzięki tym wartościom odżywczym wzbogaca każdy przepis. Jedną z największych zalet mąki kokosowej jest to, że nie musisz jej używać tak dużo, jak innych mąk. Przyjmuje się, że ¼ szklanki mąki kokosowej odpowiada 1 szklance zwykłej mąki. Dzięki mące kokosowej Twoje wypieki będą zdrowe, puszyste i lekkie. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, łatwiej się ją trawi, daje uczucie sytości i eliminuje ochotę na słodycze. Pomaga także w utracie wagi i oczyszcza układ pokarmowy.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 60ml mleka
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki kokosowej (polecam tę)
- ¼ szklanki nasion chia (polecam te)
- 50g rodzynków lub żurawiny (polecam te)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam ten)
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj banany z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W misce wymieszaj mąkę kokosową z nasionami chia, proszkiem do pieczenia, rodzynkami i cynamonem.
- Połącz te dwie mieszanki i odstaw na 5 minut.
- Przelej ostateczną mieszankę do silikonowej formy do pieczenia chleba lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 150 stopniach przez 50-60 minut, aż patyczek, który wsadzisz w ciasto, wyjdzie czysty.
- Przed pokrojeniem pozostaw chleb do ostudzenia.
- Chleb świetnie smakuje z masłem, masłem orzechowym, wysokiej jakości dżemem, miodem lub bez żadnych dodatków.
Czas przygotowania | 70 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 225 Kcal | |
Węglowodany | 18 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 11 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikBezglutenoweKokosPrzepisy na śniadanie z nasionami chiaPrzepisy na śniadania wysokobiałkowePrzepisy na śniadanie z wysoką zawartością błonnikaPrzepisy na desery bez cukruZdrowe przepisy na desery z kokosemWysokobiałkowe przepisy z jajkamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!