Białkowe pierniczki bez mąki
Pierniczki bez mąki? Tak, to naprawdę możliwe. Nawet na Boże Narodzenie możesz mieć na stole zdrowe przysmaki. Białkowe pierniczki bez mąki są - jak sama ich nazwa wskazuje - pełne białka, są zdrowe i łatwe do przygotowania, a ponadto wspaniale smakują. Te białkowe pierniczki są wykonane z mąki migdałowej i proszku białkowego i są nieodparcie delikatne. Spróbuj i przekonaj się, że zdrowe świąteczne wypieki mogą być także proste w przygotowaniu! :)
Pierniczki to oczywiście nieodłączna część świąt Bożego Narodzenia. Samo ich przygotowanie przynosi wielką radość wielu z nas. Dzieci w każdym wieku chętnie pomagają przy ich pieczeniu, a gdy ich nieodparty aromat rozchodzi się po domu to wiesz, że znowu nadeszły Święta Bożego Narodzenia. Godziny spędzone na dekorowaniu i duma z pięknie zdobionych pierniczków to charakterystyczna cecha do tego sezonu. A teraz wyobraź sobie, jak zaskoczeni będą Twoi goście, kiedy powiesz im, że te małe dzieła sztuki są ponadto zdrowe, bezglutenowe i bogate w białko. Naprawdę magiczne święta, prawda? Ponadto możesz je pałaszować bez wyrzutów sumienia.
Mąka migdałowa najlepiej nadaje się do tego przepisu. Możesz ją kupić, ale równie łatwo można ją też przygotować samemu w domu - po prostu mieszając lub mieląc migdały na drobną mąkę. Te pierniczki fitness mogą być przygotowane z proszkiem białkowym, ale także bez niego. Uniknij stresu związanego z nadchodzącymi świętami i wypróbuj pierniczki w tej nowej wersji. Przecież zima wcale nie musi oznaczać przybierania na wadze.
Składniki
- 140 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów) (polecam tę)
- 140 g proszku białkowego - bezsmakowego lub waniliowego (można go zastąpić dodatkowymi 140 g mąki migdałowej)
- 2 białka jaj
- 50 ml roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
- 3 łyżki miodu
- 80 g suszonych daktyli (lub rodzynek) (polecam te)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Przygotowanie
- Wymieszaj mąkę migdałową, proszek białkowy, daktyle (lub rodzynki), proszek do pieczenia i mieszankę przypraw do piernika w robocie kuchennym.
- Gdy masa będzie już gładka, dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszaj, aż powstanie delikatne ciasto.
- Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego i zwiń na odpowiednią grubość - im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące będą pierniczki, a im grubsze ciasto, tym bardziej będą one delikatne.
- Umieść zwinięte ciasto w zamrażarce na 20 minut lub w lodówce na 2 godziny.
- Następnie wytnij foremką ciasteczka w różnych kształtach, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz (z proszkiem białkowym) przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza lub (bez proszku białkowego) przez 20 -25 minut w 150 stopniach Celsjusza, aż nabiorą złotego koloru.
- Podczas pieczenia uważaj, aby ich nie przypalić. Jeśli zaczną brązowieć, wyjmij je z piekarnika.
- Po ochłodzeniu możesz ozdobić je według własnych upodobań.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 20 kawałków |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 120 Kcal | |
Węglowodany | 7 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 7 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinowePrzepisy wegetariańskieZdrowe deseryBez-mleczneJajkoPrzepisy na desery wysokobiałkoweZdrowe przepisy na desery bezglutenowePrzepisy na przekąski wysokobiałkowePrzepisy na przekąski bezglutenoweWysokobiałkowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia i inne oBezglutenowe przepisy na Boże Narodzenie i świętaZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!