Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Babka owsiana z mąką migdałową i lukrem kokosowym

Babka owsiana z mąką migdałową i lukrem kokosowym

Pyszna i zdrowa babka owsiana z mąką migdałową i nasionami maku lub chia, oblana pysznym lukrem kokosowym. Jest prosta, sycąca, smaczna i lekkostrawna dzięki wykorzystaniu mąki owsianej i migdałowej. Dodaj swoje ulubione składniki i ciesz się jej smakiem na śniadanie z filiżanką herbaty. Uwielbiam dni, gdy mogę sobie pozwolić na zdrowy deser na śniadanie!

Jeżeli chcesz urozmaicić swoje śniadanie i odkryć nowy deser, wypróbuj tę babkę owsianą z mąką migdałową. Zawiera same wysokiej jakości składniki i da Ci energię na nowy dzień. Nasiona chia lub maku - dodaj do przepisu to, co lubisz. Nawet kawałki czekolady. Z kawą podczas popołudniowej przerwy czy jako deser w niedzielne popołudnie - zawsze znajdzie się czas i miejsce na tę cudowną babkę z kokosowym lukrem.

Zdecydowanie nie możesz pominąć lukru z mleka kokosowego. Rozpływa się na języku i nadaje ciastu zupełnie nową głębię smaku. W cieście możesz wykorzystać dowolne mleko, ja polecam kokosowe, migdałowe lub owsiane - aby wszystko do siebie pasowało. Wierzę, że to zdrowe ciasto z migdałów i mąki owsianej uwiedzie Cię smakiem.

Składniki

  • 200 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) (polecam te)
  • 150 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) (polecam tę)
  • 300 ml mleka (dowolnego)
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki nasion maku lub chia (polecam te)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (polecam ten)
  • kawałki czekolady (opcjonalnie) (polecam te)
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Włóż puszkę mleka kokosowego na noc do lodówki.
  2. W misce wymieszaj mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz nasiona maku (lub chia).
  3. Dodaj mleko, miód, jajka i dobrze wymieszaj. Na tym etapie możesz też dodać kawałki czekolady.
  4. Wlej ciasto do silikonowej formy na babkę i piecz 35 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
  5. Odstaw gotową babkę do ostudzenia. Następnie posmaruj babkę zestaloną częścią mleka kokosowego, która utworzyła się pod wieczkiem puszki przez noc.
  6. Na koniec możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania45 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie155 Kcal
Węglowodany13 g
Błonnik3 g
Białko6 g
Tłuszcz8 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze