Zdrowy, surowy sernik wegański (bezglutenowy)
Ten wspaniały zdrowy, surowy sernik wegański, który nie wymaga pieczenia i nie zawiera żadnego cukru, mąki, mleka ani żadnego innego nabiału jest tak pyszny, że ledwo powstrzymasz się od zjedzenia go w całości. Zawiera same pożywne i zdrowe składniki, więc możesz go jeść nie tylko na deser, ale co najlepsze także na śniadanie.
Chociaż surowe ciasta mają zazwyczaj więcej kalorii i tłuszczu ze względu na zawartość dużej ilości orzechów i oleju kokosowego, czasami warto się w nich zatracić. Ponieważ ten sernik nie jest poddawany obróbce cieplnej, wszystkie jego składniki zachowują swoje wartości odżywcze, dzięki czemu zapewniają Twojemu ciału znaczącą dawkę witamin, białka, a także zdrowych tłuszczy i błonnika. W dodatku to ciasto jest bardzo sycące, więc może zastąpić pełny posiłek, na przykład śniadanie.
Orzechy nerkowca zawierają dużo magnezu, beta-karotenu, cynku oraz innych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i błonę śluzową. Po namoczeniu w wodzie zwiększają swoją objętość i można z nich przygotować pyszny krem, który wykorzystuje się w podobnych surowych deserach.
Surowy sernik jest także bardzo łatwy w przygotowaniu i nadaje się również dla wegan (wystarczy zastąpić miód syropem klonowym lub syropem z agawy). Wypróbuj jego wyjątkowy smak. Podane składniki powinny wystarczyć do przygotowania 4 porcji.
Składniki
- Składniki na sernik:
- 1 ½ szklanki nerkowców (polecam te)
- ½ szklanki musu jabłkowego
- 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (polecam ten)
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- Składniki na spód ciasta:
- ½ szklanki lub więcej drylowanych daktyli, rodzynków lub śliwek (lub mieszanki tych trzech składników) (polecam te)
- ½ szklanki migdałów lub innych orzechów (polecam te)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 1-3 łyżki wody (jeśli trzeba)
Przygotowanie
- Namocz nerkowce przez noc w wodzie.
- Następnego dnia odcedź i osusz orzechy.
- W blenderze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sernik, aż otrzymasz gładką masę.
- Odstaw mieszankę na sernik i rozpocznij przygotowywanie spodu.
- W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na spód ciasta (nie używaj dużego blendera, tylko małej miski do siekania, która powinna być częścią zestawu z mikserem ręcznym; jeśli jej nie posiadasz, wymieszaj składniki samym mikserem ręcznym).
- Jeśli ciasto jest suche, dodaj odrobinę wody.
- Mieszanka nie powinna być zbyt dokładnie wymieszana, nie powinna się też lepić.
- Przełóż i ugnieć mieszankę na spodzie formy do ciasta (lub innej).
- Wyłóż mieszankę sernikową na spód ciasta.
- Włóż ciasto do lodówki co najmniej na 1 noc, aż stwardnieje i nie będzie się rozpadało przy krojeniu.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 423 Kcal | |
Węglowodany | 35 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 29 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaZdrowe deseryBez-mleczneNiezawierające jajekBezglutenowe przepisy na śniadaniaZdrowe przepisy wegańskie na deseryPrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy na desery bezglutenoweZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!