Uwielbiam płatki śniadaniowe i lubię przygotowywać ich różne wersje, więc nigdy nie mam ich dość. Te zdrowe kulki zbożowe najbardziej smakują mi z mlekiem kokosowym lub migdałowym i jem je rano bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ są zdrowe i fit!
Zapomnij o sklepowych płatkach śniadaniowych pełnych cukru, białej mąki i niepotrzebnych dodatków, i wypróbuj te wspaniałe, domowe kulki zbożowe. Zawierają więcej naturalnych witamin, minerałów, błonnika i białka niż popularne płatki śniadaniowe, są chrupiące i nie wchłaniają tak szybko mleka. W dodatku są o wiele bardziej sycące i nie mają tzw. pustych kalorii. Ich główne składniki to mąka orkiszowa i migdałowa (możesz też wykorzystać zmiksowane lub zgniecione migdały), a do ich posłodzenia wykorzystałam miód.
Kulki są dość łatwe w przygotowaniu — najtrudniejszą częścią przepisu jest wałkowanie, ale jest tego warte. Lepiej przygotuj ich więcej, ponieważ możesz je przechowywać w zamkniętym opakowaniu przez cały tydzień.
Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość węglowodanów i kalorii w tych płatkach śniadaniowych, zastąp połowę słodzika stewią. Jeśli chcesz je przygotować w wersji bezglutenowej, wykorzystaj mieszankę migdałowej, kokosowej lub bezglutenowej mąki.
Wypróbuj te smaczne, domowe płatki śniadaniowe w wersji waniliowej lub kakaowej. Jestem pewna, że posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki
½ szklanka mąki orkiszowej (pełnoziarnistej lub kokosowej)
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!