Zdrowe domowe batoniki Snickers
Jeśli lubisz Snickersy, z pewnością spodoba Ci się ta zdrowa, domowa alternatywa. Krucha czekolada wyłożona miękkim, słodkim nugatem i kremowa warstwa karmelu z chrupiącymi kawałkami orzechów — to wszystko znajdziesz w tych smacznych batonikach. Zdrowe domowe batoniki Snickers to zdrowy i chrupiący przysmak bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, który (w małych ilościach ☺) nie zaszkodzi Twojej figurze. W dodatku jest całkowicie bezglutenowy.
Przygotowanie własnych batoników jest bardzo proste. To szybki deser niewymagający pieczenia, który przyrządzisz w zaledwie 15 minut. Najlepsze, że wiesz, co w nich jest — żadnych sztucznych składników, konserwantów ani tony cukru i tłuszczu. Możesz nawet dodać do nich odżywkę białkową, żeby zwiększyć zawartość białka w tym przysmaku.
Zdrowa warstwa karmelu to legendarne połączenie daktyli i masła orzechowego, które świetnie się ze sobą komponują i naprawdę przypominają smakiem karmel. Jeśli dodasz do nich ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i kawałki orzechów ziemnych, Twoje kubki smakowe z pewnością zakochają się w ich smaku.
Ciesz się tymi zdrowymi Snickersami w ramach deseru lub przekąski, kiedy tylko najdzie Cię ochota na mały grzeszek i pożywny słodycz.
Składniki
- Warstwa czekoladowa:
- 5 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
- 4 łyżki kakao (polecam to)
- 2 łyżki miodu
- Warstwa nugatowa:
- 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
- 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
- ½ szklanki nerkowców (moczonych przez noc w wodzie) (polecam te)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka (dowolnego)
- 3 łyżki miodu
- 1 miarka waniliowej odżywki białkowej w proszku (opcjonalnie) (polecam ten)
- Warstwa karmelowa:
- 15 daktyli (polecam te)
- 2 łyżki masła orzechowego (polecam to)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50g orzeszków ziemnych
- szczypta soli
Przygotowanie
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na warstwę czekoladową i przełóż je na spód małej formy do pieczenia.
- Wybierz rozmiar formy zgodnie z pożądanym rozmiarem batoników.
- Na chwilę włóż formę do zamrażalnika, żeby czekolada stwardniała.
- Żeby przygotować warstwę nugatową, wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Jeśli warstwa czekoladowa już stwardniała, rozsmaruj warstwę nugatową na czekoladowej i znowu umieść formę w zamrażalniku.
- Żeby przygotować ostatnią, karmelową warstwę, zblenduj razem jej składniki (poza orzeszkami).
- Gdy warstwa nugatowa stwardnieje, rozsmaruj na niej warstwę karmelową, a na koniec wciśnij w karmel orzeszki (posiekane na drobne kawałki lub w całości).
- Całość włóż do zamrażalnika na 2 do 3 godzin, aż stwardnieje.
- Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój na kawałki i zjedz lub przechowuj w lodówce.
- Jeśli wolisz, możesz zmienić kolejność warstw (np. umieścić czekoladową warstwę na samej górze).
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 112 Kcal | |
Węglowodany | 14 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 5 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy wegetariańskieZdrowe deseryBez-mleczneNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na desery bez jajekZdrowe desery z płatków owsianychPrzepisy na przekąski z masłem orzechowymJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!