Wspaniałe, tradycyjne duńskie pierniczki bożonarodzeniowe w zdrowszej wersji. Możesz wypełnić swoje mieszkanie ich wspaniałym aromatem przez cały rok, nie tylko w Święta. Są kruche i pyszne, a w dodatku łatwiejsze w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki. Smakują równie dobrze i pełno w nich wartościowych składników odżywczych. Uwierz mi, warto je wypróbować.
Podczas mojego bożonarodzeniowego pobytu w Danii zajadałam się tradycyjnymi pierniczkami znanymi jako Pebbernodder. Ponieważ tak bardzo mi posmakowały, zawsze udawało mi się ich zjeść za dużo i oczywiście męczyły mnie przez to wyrzuty sumienia. Te tradycyjne ciasteczka są dość kaloryczne, a do tego pełne tłuszczu i cukru. Z tego powodu zaczęłam myśleć nad tym, jak stworzyć ich zdrowszą, bardziej fit wersję i po kilku nieudanych próbach wymyśliłam ten przepis, bardzo podobny do oryginału. Te bożonarodzeniowe ciastka są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i minerały, a w dodatku zaspokoją Twój apetyt. Główną rolę odgrywają w nich płatki owsiane, mąka pełnoziarnista i miód.
Poza tym te zdrowe bożonarodzeniowe ciasteczka są łatwe w przygotowaniu i naprawdę uzależniające, a podczas pieczenia napełnią przyjemnym aromatem całe mieszkanie. Jestem pewna, że będzie się nimi zajadać cała rodzina.
Składniki
50g masła
½ szklanki miodu
1 ½ szklanki mąki owsianej (mielone lub drobno zblendowane płatki) (polecam te)
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!