Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe batoniki kokosowe (bezglutenowe)

Zdrowe batoniki kokosowe (bezglutenowe)

Te zdrowe batoniki kokosowe to świetna alternatywa dla sklepowych, pełnych nasyconych tłuszczy batoników kokosowych. W dodatku smakują jeszcze lepiej! Wypróbuj je, na pewno tego nie pożałujesz. Moi domownicy je uwielbiają. :)

Przygotowanie tych domowych batoników kokosowych jest bardzo proste i dość szybkie. Ważnym elementem przygotowań jest włożenie ich do zamrażalnika przed zanurzeniem w czekoladzie, żeby wystarczająco stwardniały. Po zanurzeniu w czekoladzie najlepiej ponownie je zamrozić, ponieważ jeśli czekolada szybko na nich zastygnie, będą idealnie kruche na zewnątrz i delikatne w środku. Jeśli rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym jest zbyt płynna, włóż ją na chwilę do lodówki i poczekaj, aż zgęstnieje, a zanurzanie w niej batoników będzie o wiele prostsze.

Dzięki ogromnej ilości kokosa, oleju kokosowego i ciemnej czekolady, batoniki są bogate w tłuszcze i kaloryczne, więc zamiast zjadać je wszystkie na raz, lepiej cieszyć się nimi od czasu do czasu — szczególnie jeśli masz ochotę na mały grzeszek w formie pożywnego słodycza.

Jeśli chcesz przygotować te kokosowe batoniki „Bounty” w białkowej fit wersji, wystarczy, że dodasz do ciasta odżywkę białkową (najlepiej smakuje waniliowa lub kokosowa). 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.

Składniki

  • Nadzienie:
  • 4 szklanki wiórków kokosowych (polecam tę)
  • ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2-4 łyżki miodu
  • posiekane migdały (opcjonalnie) (polecam te)
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 ½ szklanki kawałków czekolady (70%+) (polecam tę)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. W robocie kuchennym (lub ręcznie) wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie. Mieszanka powinna zmięknąć.
  2. Przełóż i ugnieć nadzienie kokosowe na spodzie małego pojemnika lub formy do pieczenia.
  3. Jeśli chcesz użyć również migdałów, dodaj je do nadzienia.
  4. Umieść pojemnik lub formę w zamrażalniku na 10 do 15 minut.
  5. W międzyczasie rozpuść czekoladę i olej kokosowy w małym garnku na małym ogniu lub nad garnkiem z wrzącą wodą.
  6. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj trochę oleju kokosowego; jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej ciemnej czekolady.
  7. Gdy nadzienie stwardnieje, pokrój je na kawałki.
  8. Każdy kawałek zanurz w czekoladzie, a następnie umieść je wszystkie w zamrażalniku na 10 minut.
  9. Po około 10 minutach umieść batoniki w lodówce na co najmniej 8 godzin.
  10. Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czas przygotowania15 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie273 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik4 g
Białko2 g
Tłuszcz25 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze