Ta bezglutenowa, bezcukrowa owsianka z kaszą gryczaną, słodzona jedynie owocami, to idealny pomysł na śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, więc ten przepis nadaje się także dla początkujących.
Zalety zdrowotne kaszy gryczanej są prawdopodobnie dobrze wszystkim znane — to naturalnie bezglutenowa i odpowiednia dla osób chorych na celiakię kasza, zawierająca węglowodany i białka złożone oraz błonnik, witaminy i minerały. Słynie ona także z wysokiej zawartości rutyny, która pomaga zwiększać elastyczność żył przy chorobach układu krwionośnego.
Jeśli jedzenie kaszy gryczanej na śniadanie do tej pory było Ci obce, zdecydowanie radzę Ci jak najszybciej wypróbować ten przepis. Ta owsianka z pewnością Ci zasmakuje, w dodatku ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dzięki czemu stanowi idealne dietetyczne śniadanie.
Smak tej owsianki zależy od Twoich upodobań i można go ciągle zmieniać. Przygotowałam dla Ciebie także listę różnych składników, które można wykorzystać jako dodatki (np. odżywka białkowa, ziarna kakaowca, nasiona chia, syrop klonowy, orzechy, różne rodzaje ziaren lub ubite białka jajek, które nadadzą Twojej owsiance wspaniałą objętość i puszystą konsystencję).
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!