Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego posiłku, który będzie jednocześnie sycący i niskokaloryczny, to wypróbuj tę smaczną polentę ze szpinakiem i pieczarkami. Możesz przygotować ją na śniadanie, przekąskę lub kolację. Jeśli jeszcze nie próbowałaś wytrawnej polenty, to trafiłaś na właściwy przepis - musisz go wypróbować.
Polenta jest smaczna, pięknie pachnie, a także jest pożywna. Dlatego jest bardzo popularna, zwłaszcza w formie słodkiego śniadania. Próbowaliśmy już ciasta z polenty na śniadanie (), więc teraz czas spróbować również wersji słonej. Oto zdrowa polenta ze szpinakiem i pieczarkami. Przygotowanie jest bardzo proste - duszone warzywa wystarczy wymieszać z przygotowaną polentą i podawać. Kolejny prosty, zdrowy i smaczny posiłek na każdy dzień. Do swojej wersji możesz dodać inne składniki, więcej warzyw, a nawet grillowane mięso.
Polecam podać danie posypane tartym parmezanem. Ten dietetyczny przepis z polentą ucieszy zarówno żołądek, jak i oko – zobacz, jak pięknie prezentuje się na talerzu!
W małym garnku wymieszaj polentę z wodą, solą i granulowanym czosnkiem.
Zagotuj polentę i gotuj aż do wchłonięcia całej wody.
Do osobnego garnka włóż szpinak i pieczarki, i zalej 3-5 łyżkami wody, lekko posól i dopraw do smaku, i duś pod przykryciem aż do zmięknięcia (około 5 minut).
Na koniec połącz szpinak i pieczarki z ugotowaną polentą i posyp łyżką startego parmezanu.
Udostępnij przepis znajomemu:
Czas przygotowania
15 minut
Porcje
1 porcja
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie
170 Kcal
Węglowodany
27 g
Błonnik
4 g
Białko
8 g
Tłuszcz
2 g
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!