Proste, trzyskładnikowe ciasto z orzechów włoskich (bezglutenowe)
Udostępnij przepis znajomemu:
Jeśli lubisz szybkie, zdrowe i smaczne przepisy, to proste, trzyskładnikowe ciasto z orzechów włoskich jest stworzone dla Ciebie. To zdrowe ciasto orzechowe bez mąki składa się z tylko 3 składników i przygotujesz je ciągu zaledwie kilku minut. Warto je wypróbować, szczególnie jeśli masz w domu dużo orzechów włoskich.
To zdrowe ciasto z orzechów włoskich można podawać jako samodzielny deser, ale nadaje się ono także na zdrową, bezglutenową bazę do ciasta. Ten przysmak ucieszy nie tylko osoby z celiakią, ale także tych, którzy z innych powodów stosują bezmączną i bezglutenową dietę.
Przygotowanie tego ciasta orzechowego jest niezwykle proste: wystarczy zmielić lub utrzeć orzechy włoskie, aż zmienią się w drobną mąkę, wymieszać je z ubitymi białkami, żółtkami jajek i miodem, upiec... i gotowe. Podana ilość składników wystarczy na mniejsze ciasto, które można przygotować np. w formie do chleba. Jeśli chcesz przygotować większe ciasto, podwój składniki. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.
Orzechy włoskie są świetnym źródłem witaminy B i E, a do tego zawierają dużo fosforu, potasu, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziesz w nich więcej cynku niż w rybach i mięsie, a także żelazo, selen, miedź i mangan. Orzechy włoskie wspomagają prawidłową pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a ponadto spowalniają starzenie się komórek, redukują zmęczenie i pozytywnie wpływają na zdrowie układu odpornościowego.
Spróbuj przygotować to smaczne i proste ciasto z orzechów włoskich bez mąki — wierzę, że Ci się spodoba.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!