Pieczony budyń twarogowy z owocami
Pamiętam dzieciństwo spędzone u babci, która potrafiła wyczarować tak wspaniały pudding ryżowy, że nam, dzieciom, nigdy nie było go dość. Jestem przekonana, że gdyby moja babcia znała ten przepis na pieczony pudding twarogowy z owocami bez ryżu, cukru ani mąki, przygotowywałaby go równie świetnie i smacznie, a do tego jeszcze zdrowiej.
Bazą tego pieczonego budyniu twarogowego z owocami jest twarożek, bogaty w białko i minerały. Nasyci on Twoje ciało i zapewni mu konieczny wapń. Owoce zostały tu dodane w formie naładowanych witaminami jabłek, a także słodkich truskawek i bananów, bogatych w błonnik i potas. Zamiast cukru posyp owoce aromatyczną cynamonową przyprawą — nie tylko sprawi, że Twoje mieszkanie wypełni się pięknym zapachem, ale także nada temu pieczonemu budyniowi idealny smak. Ten przepis to także strzał w dziesiątkę dla miłośników jogurtów, którzy także wzmocnią dzięki niemu swoje kości, uspokoją żołądek i nie zagrożą swoim płaskim brzuchom. Pieczony budyń twarogowy z owocami jest niskokaloryczny, a zarazem bogaty w błonnik i białko.
Ten prosty pieczony budyń twarogowy z owocami jest łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny, nawet bez dodatku ryżu, cukru czy mąki. Możesz przygotować go w formie pysznego lunchu, ale dobrze sprawdza się także jako deser lub ciepłe śniadanie. Jego bazą jest połączenie tych trzech wspaniałych, zdrowych składników: owoców, twarogu i jogurtu.
Składniki
- 2 jabłka
- 200g truskawek (lub innych owoców)
- 2 banany
- 200g twarogu
- 150g jogurtu greckiego
- orzechy, suszone rodzynki, wiórki kokosowe… (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie) (polecam ten)
- 1 jajko (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Zetrzyj lub pokrój jabłka na drobne kawałki.
- Umieść jabłka w mniejszej formie do pieczenia (np. do chleba) i równomiernie rozrzuć na nich truskawki lub inne owoce.
- Możesz też posypać owoce cynamonem.
- W misce ugnieć widelcem banany, a następnie dodaj twaróg i jogurt.
- Wymieszaj dokładnie.
- Możesz dodać do smaku orzechy, wiórki kokosowe lub suszone rodzynki.
- Wylej mieszankę twarogową na owoce i piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut.
- Wyjmij budyń, gdy góra się zabrązowi.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
- Pieczony pudding nie zachowa swojej formy, ale będzie pyszny! Jeśli chcesz, by ją utrzymał, przed pieczeniem dodaj do mieszanki twarogowej jajko.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 367 Kcal | |
Węglowodany | 57 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 28 g | |
Tłuszcz | 1 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweNiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaZdrowe deseryNiezawierające jajekBezglutenowe przepisy na śniadaniaPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na lunch i obiad bez jajekWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy na obiad i lunchPrzepisy na desery wysokobiałkowePrzepisy na desery niskokalorycznePrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy na desery bezglutenoweZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!