Pełnoziarniste ciasto z nadzieniem czekoladowym i ziarnami kakaowca — Pain au chocolat
Udostępnij przepis znajomemu:
Lubisz ciasto francuskie? A może masz ochotę na jego zdrowszą wersję? Wypróbuj to pyszne pełnoziarniste ciasto z nadzieniem czekoladowym i ziarnami kakaowca.
To mniej kaloryczna wersja prawdziwego francuskiego ciasta o nazwie „pain au chocolat” z mniejszą zawartością tłuszczu i cukru oraz większą zawartością białka, błonnika, minerałów i antyoksydantów — wszystko dzięki ziarnom kakaowca. Jego dodatkową zaletą w porównaniu z klasycznym przepisem jest to, że wspaniale Cię nasyci, zamiast napełnić Cię pustymi kaloriami. Jeśli nie masz pod ręką ziaren kakaowca, możesz także wykorzystać w roli nadzienia ciemną czekoladę, która pięknie się rozpuści.
Jeśli myślisz, że domowe wypieki są trudne, ten przepis udowodni Ci, że to nieprawda — to nadziewane czekoladą ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że nadaje się nawet dla początkujących. I wiesz, co w nim najlepsze? Żadnego wałkowania ciasta ani skomplikowanych wzorów. Po prostu podziel ciasto na kilka kawałków, które ugnieciesz ręką, na środku połóż czekoladę lub ziarna kakaowca i zawiń brzegi. Proste, prawda?
Do tego przepisu możesz także wykorzystać stewię (polecam tę) lub ksylitol (polecam ten) zamiast cukru trzcinowego.
Spraw, aby Twój weekendowy poranek stał się wyjątkowy dzięki temu pysznemu ciastu, które z pewnością zniknie ze stołu z prędkością światła.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!