Newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym (bezglutenowe)
Każdego czasami dopada to znajome uczucie: masz ochotę na coś dobrego. Coś, co sprawi Ci przyjemność. Ważne, żeby w takich chwilach mieć przygotowany zapas zdrowych słodyczy, żeby później nie żałować zjedzenia ich wszystkich na raz. Te migdałowe newtonki z nadzieniem daktylowym reprezentują właśnie taki zdrowy, szybki i smaczny deser, który w dodatku jest bezmączny i bezglutenowy.
Znane i lubiane migdały to prawdziwi królowie wśród orzechów, a daktyle to najmniejsze zdrowe słodycze na świecie. Już same daktyle mogą służyć za pożywną przekąskę, ponieważ zawierają wapń, aminokwasy, magnez, miedź, mangan, żelazo, potas i fosfor. Z takim składem grzechem byłoby nie wymyślić dla nich świetnego przepisu, jakim z pewnością jest to nadzienie daktylowe. Migdały z kolei skutecznie zapobiegają cukrzycy, a także wspierają zdrowie naszego serca, kości i zębów. Wspomagają także Twój mózg i jeśli chcesz zajadać się słodyczami, jednocześnie tracąc na wadze, z radością Ci w tym pomogą.
Wypróbuj tę zachwycającą kombinację lekko kruchej bazy migdałowej ze słodkim i soczystym nadzieniem daktylowym. Te małe migdałowe newtonki idealnie nadają się na przekąskę w środku dnia, ale świetnie sprawdzą się także jako pożywny prowiant na pieszą wycieczkę. Idealne połączenie smaków w tym małym deserze pozytywnie Cię zaskoczy. Wersję wegańską można przygotować, zastępując miód innym płynnym słodzikiem.
Te smaczne i zdrowe newtonki migdałowe z nadzieniem daktylowym to lekko chrupiący i delikatny deser, który świetnie komponuje się z herbatą, kawą lub szklanką mleka.
Składniki
- Ciasto:
- 150g mąki migdałowej (mielonych migdałów) (polecam te)
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 100g suszonych daktyli (lub fig) (polecam te)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
- W blenderze wymieszaj daktyle z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryj ciasto kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkuj, żeby uzyskać prostokąt. Im węższy i dłuższy, tym więcej otrzymasz batoników.
- Po rozwałkowaniu ciasta przełóż na nie nadzienie, zostawiając około 0,5 cm na brzegach.
- Zawiń drugą stronę (tę bez nadzienia) i przykryj nią część z nadzieniem, a następnie wyrównaj krawędzie.
- Pokrój ostrożnie roladkę nożem na małe kawałki (nie rozkrajaj ich, inaczej się rozpadną) i piecz w 180 stopniach przez 10 do 15 minut, aż zbrązowieją.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 130 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 9 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WeganizmPrzekąskiŚwięta i Boże NarodzenieBezglutenowePrzepisy na desery bez nabiałuZdrowe przepisy na przekąski wegańskiePrzepisy bez jaj na Boże Narodzenie i świętaPrzepisy na Boże Narodzenie i święta bez mlekaJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!