Łosoś teriyaki z kaszą bulgur
Zastanawiasz się, jak tym razem przygotować łososia? Możesz wypróbować ten świetny przepis. Łosoś teriyaki z kaszą bulgur sprawi, że zakochasz się w jego smaku. Chcesz wiedzieć, jakie zalety ma ten przepis oprócz wspaniałego smaku? Przygotowanie go zajmuje niecałe 25 minut!
Tradycyjny sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej. Ta wersja została nieco zmodyfikowana, ponieważ chciałam, aby zawierała jak najwięcej łatwo dostępnych składników, jednocześnie zachowując oryginalny smak. Cóż, muszę powiedzieć, że zakochałam się w tym sosie od pierwszego spróbowania. Mówiąc krótko, sos jest pysznie słodki i pikantny, i świetnie pasuje do łososia. Jednocześnie jest bardzo prosty w przygotowaniu - po prostu wymieszaj wszystkie składniki i wylej sos prosto na patelnię, w której znajduje się łosoś. Jeśli nie masz wszystkich składników, nic się nie stanie, jeśli pominiesz ocet ryżowy, możesz też wymienić go na ocet balsamiczny lub cytrynę. A jeśli nie lubisz sosów, które są zbyt słodkie, po prostu dodaj łyżkę miodu. Jeśli nie lubisz kaszy bulgur lub nie masz jej w domu, przygotuj dowolną ulubioną przystawkę - może to być sałatka, kasza gryczana, ryż, kuskus lub komosa ryżowa.
Zdrowy przepis na łososia teriyaki z kaszą bulgur spodoba Ci się również ze względu na wysoką zawartością białka i błonnika, a mimo że jest to danie z łososia, nie jest bardzo kaloryczne. Zawiera duże ilości pierwiastków śladowych, na przykład manganu, selenu, magnezu, witaminy B-12, niacyny i wielu innych.
Tak więc, jeśli nie wiesz, jak przygotować łososia i się spieszysz, zdecydowanie polecam tę opcję. Leć więc do kuchni, aby przygotować ten przepis, na pewno go pokochasz :)
Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 150 g suchej kaszy bulgur (lub innej przystawki)
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 cebula dymka
- na sos teriyaki:
- 60 ml sosu sojowego
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego (lub balsamicznego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Kaszę bulgur zalej dwukrotną objętością wrzącej wody, lekko posól i przykryj garnek. Pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę.
- Zdejmij skórę z łososia i włóż go do głębokiej, nieprzywierającej patelni. Patelni nie trzeba oliwić, łosoś usmaży się na własnym tłuszczu. Jeśli jednak nie ufasz swojej patelni, możesz dodać trochę oleju.
- Łososia smaż przez ok. 5 minut z obu stron.
- W międzyczasie w małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Tak przygotowanym sosem polej łososia na patelni, a następnie duś w sosie przez kolejne 2 minuty, ponownie obracając w połowie duszenia.
- Gotowego łososia podaj z sosem i ugotowaną kaszą bulgur, a na koniec posyp posiekaną dymką i sezamem.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 566 Kcal | |
Węglowodany | 57 g | |
Błonnik | 15 g | |
Białko | 51 g | |
Tłuszcz | 10 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweBez-mleczneNiezawierające jajekPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na obiad i lunch z łososiemPrzepisy na lunch i obiad bez jajekWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchWysoko-białkowe przepisy z łososiemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!