Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Komosa ryżowa z kawą i kakao

Komosa ryżowa z kawą i kakao

Czy "jadłeś" kiedykolwiek kawę na śniadanie? Uwierz mi, kawa zawarta w tym świetnym przepisie doda Ci energii i sprawi, że z radością rozpoczniesz nowy dzień. Wraz z kakao stanowi ona nieodpartą parę. Zdrowa komosa ryżowa z kawą i kakao to wartościowe odżywczo i wyjątkowo smaczne śniadanie z komosy ryżowej (znanej także pod nazwą quinoa), nasion chia i kakao, które możesz mieć na stole w mgnieniu oka.

Komosa ryżowa to naturalne, bezglutenowe, łatwe do strawienia nasiona. Ma ona wysoką zawartość białka i błonnika oraz zrównoważony poziom aminokwasów. Smakuje wspaniale. Jeśli ktoś jeszcze jej nie próbował, zdecydowanie polecam to zrobić. Możesz zacząć od tego przepisu na śniadanie. Komosa jest doskonałym źródłem witamin i minerałów i może być z łatwością stosowana zarówno w pikantnych jak i słodkich przepisach. Ma lekko orzechowy posmak, lecz przed gotowaniem należy ją wypłukać. W przepisie możesz użyć mleka krowiego lub dowolnego mleka roślinnego, dlatego też łatwo można przygotować to danie z komosy ryżowej w wersji wegańskiej. Jeśli zdecydujesz się nie używać nasion chia w przepisie, zmniejsz wówczas ilość mleka o połowę.

Danie z komosy ryżowej jest równie proste w przygotowaniu jak owsianka, więc naprawdę każdy może przygotować takie smaczne i niekonwencjonalne śniadanie. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja uwielbiam podawać je z wiśniami, pyszne!

Z pewnością posmakuje Ci to zdrowe danie z komosy ryżowej z kawą i kakao, a ponadto jest ono gotowe w mniej niż 15 minut. Przygotuj sobie od czasu do czasu takie zdrowe i pożywne śniadanie o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (polecam tę)
  • 2 szklanki (dowolnego) mleka
  • 40 g daktyli / 3 łyżki miodu (polecam te)
  • 1 łyżeczka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki kakao/karobu (polecam to)
  • 2 łyżki nasion chia (polecam te)
  • jogurt i owoce (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. W małym garnku wymieszaj suchą komosę ryżową, kakao lub karob, nasiona chia i mieloną kawę.
  2. Zalej wszystko mlekiem i dodaj drobno posiekane daktyle lub miód.
  3. Gotuj wszystkie składanki w garnku na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nasiona komosy ryżowej i chia wchłoną prawie cały płyn.
  4. Końcowa konsystencja potrawy powinna przypominać budyń.
  5. Przełóż danie z komosy ryżowej do miseczek lub salaterek, udekoruj jogurtem lub twarożkiem oraz owocami i podawaj na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze /
Kalorie372 Kcal
Węglowodany52 g
Błonnik11 g
Białko19 g
Tłuszcz8 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze