Kokosowo-czekoladowy deser na zimno
Czy lubisz kokosy? W takim razie nie wahaj się i spróbuj tego prostego kokosowego deseru na zimno bez mąki. Nasyci Cię, zapewni organizmowi odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów i na pewno zmniejszy Twoją ochotę na słodycze. Wspaniale smakuje w połączeniu z czekoladą. Jest świetny na śniadanie lub jako deser o dowolnej porze dnia. Co więcej, przygotowanie go zajmuje tylko 15 minut.
Wszystko, czego potrzebujesz, to wysokiej jakości robot kuchenny (polecam ten) , którym dokładnie wymieszasz składniki na spód ciasta i nadzienie kokosowe. Ciasto na spód można przygotować w ciągu kilku minut, podobnie jak nadzienie. Obie części układa się warstwowo, a następnie odstawia do lodówki. Rezultatem jest smaczne ciasto kokosowe, pełne zdrowych składników. W przypadku tego typu deserów najlepiej jest użyć kokosa startego na grube wiórki, ponieważ jeśli użyjesz drobnych wiórek, Twoje nadzienie może się rozpadać.
Ten zdrowy czekoladowo-kokosowy deser na zimno nie zawiera jajek - składa się natomiast z płatków owsianych, kokosa (w dużej ilości) i jest bez mąki. Możesz łatwo stworzyć jego wersję wegańską, zastępując miód innym płynnym słodzikiem, takim jak syrop klonowy lub agawa.
Ten dietetyczny deser kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczów i składników odżywczych, a pachnie jak prawdziwy kokosowy raj. Jest idealny na każdy dzień, a także na świąteczny stół obok innych tradycyjnych przysmaków.
Składniki
- Spód ciasta:
- 1,5 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka daktyli (lub rodzynek) moczonych w wodzie przez około 30 minut (polecam te)
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- 3 łyżki wody
- 1 banan
- Nadzienie:
- 3,5 szklanki kokosa w grubych wiórkach (polecam tę)
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki miodu
- Sos czekoladowy:
- 40 g ciemnej czekolady (polecam tę)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
Przygotowanie
- Odcedź daktyle (lub rodzynki) i wymieszaj je z resztą składników ciasta w robocie kuchennym.
- Gdy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, przełóż powstałe ciasto na blachę wyłożoną pergaminem (o wymiarach około 20 x 20 cm).
- Pokrój banana i rozłóż go równomiernie na cieście.
- Umyj robot kuchenny, a następnie połącz wszystkie składniki do nadzienia kokosowego. Zalecam używanie wysokiej jakości robota kuchennego. Jeśli nadzienie nie zgęstnieje po kilku minutach, dodaj więcej wody lub mleka.
- Rozłóż powstałe nadzienie kokosowe na przygotowanym spodzie ciasta.
- Na koniec stop ciemną czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli parowej/wodnej (lub w kuchence mikrofalowej).
- Dokładnie wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i równomiernie wylej na ciasto (nie rozprowadzaj).
- Chłódź ciasto przez co najmniej 3 godziny, a następnie pokrój na 16 części.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 207 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 11 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
PrzekąskiŚwięta i Boże NarodzenieBez dodatku orzechówKokosPrzepisy na śniadania bez nabiałuPrzepisy na śniadanie bez jajekPrzepisy na desery bez nabiałuZdrowe przepisy na desery bez orzechówZdrowe przepisy na desery z kokosemPrzepisy bez jaj na Boże Narodzenie i świętaPrzepisy bez orzechów na Boże Narodzenie i świętaPrzepisy na Boże Narodzenie i święta bez mlekaBez-mleczne przepisy z płatków owsianychJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!