Przedstawiam Ci najlepszy przepis na lekki budyń ryżowy (znany także jako mleczny ryż lub ryż na mleku), jaki do tej pory znalazłam, który w dodatku jest także wysokobiałkowy. Jedna duża i pożywna porcja tego fit budyniu zawiera 260 kcal i aż do 18g białka. Jeśli lubisz słodkie dania z ryżem, nie zwlekaj i wypróbuj ten mleczny ryż z migdałami. To jeden z moich ulubionych przepisów.
Uwielbiam smak kremowego ryżu, rozgotowanego w mleku. Jednak żeby osiągnąć ten wyśmienity smak, mleczny ryż często gotuje się na wysokotłuszczowej śmietanie. Aby zachować jego kremową konsystencję, ale jednocześnie przygotować fit wersję tego przepisu i otrzymać korzystne wartości odżywcze, wymieszałam ryż z jogurtem greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, zamiast używać do tego ciężkiej śmietany. To dodatkowo wzbogaci danie w białko. Jeśli chcesz go przygotować w jeszcze bardziej dietetycznej i fit formie, możesz zastąpić miód stewią lub odżywką białkową (ale wtedy będzie znacznie gęstszy). Na koniec lubię dodawać do tego zdrowego budyniu ryżowego ciepłe lub kwaśne wiśnie, które jeszcze bardziej wzbogacają jego smak.
Ten zdrowy, kremowy ryż na mleku świetnie smakuje podawany na ciepło, ale równie dobrze sprawdza się na zimno. Lubię przygotowywać go na zdrowe śniadanie lub deser. Jego kuszący, kremowy smak z kruchymi kawałkami migdałów i słodkim dodatkiem wiśni zabierze Cię do nieba. Warto go wypróbować i jestem pewna, że posmakuje także najmłodszym.
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!