Ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i nerkowców (bezglutenowe, bezcukrowe)
Czy istnieje ciasto, które pozwoli Ci zatracić się w słodkościach bez poczucia winy? Tak, właśnie je znalazłeś. Wypróbuj to wspaniałe i oryginalne, zdrowe ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i orzechów nerkowca, które smakuje po prostu nieziemsko, a w dodatku nie zawiera żadnej mąki ani dodatkowych cukrów.
Ten deser kryje w sobie idealną harmonię niezwykłego smaku i zdrowych składników. Ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i nerkowców to delikatne i dość wartościowe odżywczo ciasto, z miłą nutą orzechowo-kokosową. Łączy świeżą marchewkę, słodkiego kokosa, zdrowe orzechy oraz owoce w formie winogron, bananów i jabłek — wszystko zależy od Twojego smaku i preferencji.
To zdrowe wegańskie ciasto marchewkowe bez mąki, cukru i słodzików, które wspaniale działa na Twój układ pokarmowy. Zawiera niezbędną dawkę białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, mikroelementów i, z drugiej strony, niewiele naturalnych cukrów. Możesz podać je swoim znajomym, a z pewnością nie będą narzekać, że chcesz zaszkodzić ich szczupłej sylwetce. I nie martw się, smak marchewki w połączeniu z kremem z kokosa i nerkowców jest naprawdę wspaniały. To zdrowe ciasto marchewkowe jest stworzone na niedzielne popołudnia.
Składniki
- Ciasto:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 400g marchwi
- 200g winogron (lub bananów, jabłek)
- ¼ szklanki wiórków kokosowych (polecam tę)
- ½ szklanki orzechów (włoskich lub pekan) (polecam te)
- szczypta cynamonu (polecam ten)
- ½ szklanki daktyli lub suszonych rodzynków (opcjonalnie) (polecam te)
- Krem:
- 1 szklanka nerkowców (polecam te)
- 6 łyżek twardego oleju kokosowego*
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- * Przez noc schłódź puszkę pełnotłustego mleka kokosowego. Użyj stwardniałej części mleka, która wytworzy się na wierzchu.
- Namocz nerkowce w wodzie przez co najmniej 4 godziny.
- W blenderze wymieszaj płatki owsiane, aż otrzymasz mąkę.
- Dodaj pokrojone marchewki, winogrona, wiórki kokosowe, orzechy i szczyptę cynamonu, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, spróbuj, czy całość jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dodaj ½ szklanki daktyli lub suszone rodzynki. Wymieszaj ponownie ciasto.
- Przełóż je do teflonowej formy do pieczenia ciasta. Wybierz rozmiar formy w zależności od tego, jaką wysokość ciasta chcesz uzyskać — ja używam formy o średnicy 15cm. Jeśli chcesz użyć większej, np. o średnicy 25 cm, musisz podwoić ilość składników.
- Piecz w 190 stopniach przez 25-35 minut. Góra ciasta powinna się zazłocić.
- Przed wyjęciem z formy odstaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, a potem ostrożnie pokrój na dwie warstwy.
- Żeby przygotować krem, zblenduj nerkowce, górną, twardą część mleka kokosowego, olej kokosowy i sok z cytryny.
- Możesz również dodać ekstrakt waniliowy lub laski wanilii.
- Kiedy krem będzie gładki, rozsmaruj połowę między dwoma warstwami ciasta, a resztę użyj do pokrycia wierzchu i boków ciasta.
- Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 400 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 29 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Zdrowe deseryBez-mleczneNiezawierające jajekOwiesZdrowe przepisy wegańskie na deseryPrzepisy na desery bez jajekZdrowe desery z płatków owsianychZdrowe, bez-cukrowe przepisy z kokosemZdrowe, bez-cukrowe przepisy z płatkami owsianymiZdrowe przepisy wegańskie z płatkami owsianymiZdrowe przepisy wegańskie z warzywamiJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!