Ciasto kokosowe z budyniem z żółtek (bezglutenowe)
Interesujące, słodkie i smaczne desery to coś, co uwielbiam. Lubię je przygotowywać i wymyślać, ponieważ są zdrowe i proste, poza tym, jak prawdopodobnie już dobrze wiecie, uwielbiam kokosa. Jeśli też należysz do miłośników kokosa i domowych budyniów, ten przepis na zdrowe ciasto kokosowe z budyniem z żółtek skradnie Ci serce.
Kruche ciasto kokosowe przygotujesz z trzech naprawdę pożywnych i popularnych składników: miodu, białek jaj i kokosa, które wzbogacą ten przepis o różne korzyści zdrowotne. To ciasto zapewni Twojemu ciału energię, nie dodając mu niepotrzebnych kilogramów, a do tego podaruje odrobinę słodyczy Twojemu sercu, roztapiając się na Twoim języku.
Prawdziwy domowy budyń z żółtek do tego ciasta kokosowego jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie potrzebujesz żadnej skrobi, rafinowanego cukru ani innych ulepszaczy smaku w proszku. Główną rolę znowu odegra tu kokos, który korzystnie wpływa na trawienie i wątrobę, więc można zatracić się w tym deserze bez żadnych wyrzutów sumienia. Wspaniały smak budyniu uzupełniają żółtka i leczniczy miód z mlekiem.
Żeby zachować odpowiednią konsystencję budyniu, użyjemy żelatyny i zdrowszej alternatywy klasycznej mąki — mąki z ciecierzycy. Wzbogacimy także budyń jogurtem, żeby złagodzić smak wanilii. Dzięki temu zapewnimy sobie konieczną dawkę białka i wzmocnimy swoje kości wapniem.
Zdrowe ciasto kokosowe z budyniem z żółtek idealnie sprawdzi się jako pyszne niedzielne ciasto po zdrowym obiedzie albo zdrowe śniadanie na udany start nowego dnia.
Składniki
- Ciasto:
- 5 białek jaj
- 1 ½ szklanki wiórków kokosowych (polecam tę)
- 3 łyżki miodu
- Nadzienie:
- 5 żółtek jaj
- 2 łyżki 100% żelatyny
- 5 łyżek wody
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj ciasto.
- W misce wymieszaj białka jajek, wiórki kokosowe i słodzik. W tym przepisie nie ubijamy białek.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 175 stopniach przez 20 minut, aż się zazłoci.
- Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj budyń z żółtek.
- Wsyp żelatynę do 5 łyżek wody i odczekaj, aż całość zgęstnieje.
- Następnie dodaj żółtka, słodzik i ekstrakt waniliowy, i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko, wymieszane z mąką z ciecierzycy.
- Całość gotuj, mieszając co jakiś czas.
- Kiedy budyń zacznie wrzeć, dodaj wiórki kokosowe.
- Po 3 minutach zdejmij z ognia i dodaj jogurt naturalny, żeby całość była bardziej delikatna.
- Gdy ciasto będzie już gotowe i ostygnie, przekrój je na pół i jedną część umieść w innym pojemniku lub formie.
- Pokryj tę część puddingiem i przykryj drugą częścią kokosowego ciasta.
- Przed jedzeniem włóż ciasto do lodówki w szczelnym pojemniku i pozostaw na noc (lub co najmniej 7 godzin) do zastygnięcia.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 170 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 9 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
PrzekąskiBezglutenoweBez dodatku orzechówKokosZdrowe przepisy na desery bez orzechówZdrowe przepisy na desery z kokosemJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!