Chałka orkiszowa
Zdrowa chałka orkiszowa, łatwa do przygotowania i idealnie pasująca na bożonarodzeniowy lub wielkanocny stół. Jeśli kochasz zapach i smak domowych wypieków, zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis na zdrową i słodką chałkę.
Żadna kupiona w sklepie chałka nie będzie smakować tak, jak domowy wypiek, a jeśli chodzi o wartości odżywcze, ta zdrowa jej wersja również jest lepsza. Zawiera zdrową i pożywną mąkę orkiszową, olej kokosowy i cukier trzcinowy. Jeśli chcesz, aby była całkowicie wolna od laktozy, po prostu użyj mleka roślinnego. Możesz też pominąć jajko i dzięki temu podawać serwować ją również osobom uczulonym na te składniki.
Ponadto do chałki można dodać dowolne bakalie - orzechy, rodzynki lub inne suszone owoce. Wspaniale zastąpi pieczywo na śniadanie - podawana z masłem, miodem, domowej roboty dżemem lub dowolnym słodkim dodatkiem, na przykład Dietetyczna Nutella czekoladowa . Najlepiej smakuje w dniu upieczenia i muszę przyznać, że zawsze udaje nam się zjeść ją całą pierwszego dnia. Jeśli dotrwa do drugiego dnia, polecam jej odpieczenie, też będzie smakować wyśmienicie.
Jeśli Twoje dzieci uwielbiają słodkie ciasta, nie wahaj się i spróbuj tego łatwego przepisu na chałkę. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, większość pracy zostanie wykonana przez drożdże i czas. Życzę Ci dużo cierpliwości podczas oczekiwania na ten smakołyk :)
Składniki
- 400 g drobnej pełnoziarnistej mąki (polecam tę)
- 300 ml letniego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 80 g cukru trzcinowego (lub glukozy)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko (można pominąć)
- rodzynki, orzechy (do smaku)
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie
- W małej misce przygotuj zaczyn, mieszając drożdże, łyżeczkę cukru lub glukozy z odrobiną letniego mleka.
- Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z brązowym cukrem (lub glukozą), rodzynkami lub orzechami i szczyptą soli.
- W kubku wymieszaj letnie mleko z rozpuszczonym olejem i ekstraktem waniliowym i dodaj go razem z zaczynem do mieszanki mąki.
- Możesz także dodać do ciasta jajko, efekt końcowy będzie jeszcze gładszy i bardziej puszysty.
- Wygnieć ciasto ręką, przykryj je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 do 60 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie podziel ciasto na 6 równych części.
- Weź 3 kawałki i zapleć w warkocz. Umieść plecionkę na blasze wyłożonej pergaminem.
- Weź kolejne 2 części i zagnieć je razem. Następnie podziel je na 3 mniejsze części, z których zapleć kolejny warkocz i umieść na pierwszym warkoczu.
- Z reszty ciasta uformuj najmniejszy, górny warkocz i połóż go na wierzchu.
- Pozostaw tak przygotowaną chałkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Możesz teraz posmarować wierch chałki jajkiem, masłem, olejem lub mlekiem, aby uzyskać błyszczącą skórkę i posypać ją kawałkami migdałów.
- Piecz chałkę przez 8 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 45 minut, aż się zrumieni.
Czas przygotowania | 100 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 187 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 7 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Przepisy na śniadaniaBez-mleczneNiezawierające jajekJestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!